top of page

MEET THE WINEMAKER : DALAHEIM CASTELLUM / MYCÉLIUM - 22.02.24

MTW_Dalaheim Castellum Mycelium.png

Graag wat meer te weten komen over de wijnen van Mycélium & Dalaheim Castellum ?

Voor 'Meet the Winemaker' nodigen we telkens een van onze wijnmakers uit om hun domein aan jullie voor te stellen.

 

Je proeft samen een aantal van hun nieuwste creaties. Ze geven uitleg over de werkwijze in de wijngaard en het proces in de kelder. Over de smaak- en geurprofielen van de gebruikte druiven, en hoe deze tot uiting komen in de wijn. 

CONCREET :

- de proeverij gaat door in onze zaal op het 1ste verdiep

- groepen tot 6 personen kunnen aan dezelfde tafel zitten

- we beginnen stipt, dus kom op tijd

- limited capacity / ticket required !

------> Koop je ticket in via deze link <------

Dalaheim Castellum werd opgericht door landbouwingenieur Bart Nyssen, in het dorpje Dalhem, in de provincie Luik. Na enige tijd in Amsterdam te hebben gewoond, en Europa te hebben afgereisd, keert hij in 1999 terug naar België met enkele onbekende - hybride - druivenrassen. Gepassioneerd gaat hij ermee aan de slag om liefhebbers van goede wijn uit de omgeving, een product "letterlijk van bij ons" te leren kennen. Van meet af aan wordt biologisch gewerkt. De druiven krijgen de tijd om te aarden in harmonie met de natuur. De filosofie van het domein is dat ook "we maken kwaliteit, geen kwantiteit".

Nyssen houdt van experimenteren en ontdekken, en plant in 2010 enkele nieuwe cépages aan. In Dalhem staan ondertussen cabernet jura, johaniter, sauvignac, solaris en 'neur pery', een héél donker druifje, bijna zwart van kleur, met donker, intens, paars-rood sap.

 

Ze maken er intense, hartige mono-cépages van. Boeiende, eigenzinnige wijnen met uitgesproken smaakprofielen. Ze vertalen prachtig wat je al kan zien in de wijngaard. Een uiterst divers pallet aan planten, kruiden en bloemen laat zich proeven in de wijn. Ondertussen produceert het domein rode wijnen, witte wijn en schuimwijn. 

In 2018 komt industrieel ingenieur Arthur Joskin Nyssen bijstaan met het mechanisch werk. Al snel krijgt ook hij de smaak van het vinifiëren te pakken en verleidt het domein hem met al zijn charmes, om de sprong naar voltijdse partner te maken. Arthur is ondertussen betrokken bij het hele proces en brengt de wijnen ook naar een breder publiek. Onder impuls van Arthur en zijn vriendin Gentiane, maakt het domein zijn overstap naar een 100% natuurlijke vinificatie.

Mycélium is het zijproject van Arthur en zijn vriendin Gentiane Angeli. Toen de oogst in 2021 tegenviel door de vrieskou, besloot het tweetal druiven aan te kopen in de Franse Elzas. Ze vinifieerden de druiven elk afzonderlijk, met een verschillend aantal maanden schilmacératie. Deze oranje wijnen van riesling, sylvaner en gewürztraminer werden elk afzonderlijk gebotteld. De muscat werd geblend met sylvaner om het aromatische karakter wat te temperen met de zachte frisheid van de sylvaner. 

Soiree Goepp.jpg
Meet the Winemaker Sette.jpg
Meet the Winemaker Viteadovest.jpg
bottom of page